Ett av de största besluten som du behöver göra när du renoverar ditt badrum är att bestämma vilket ytskikt som du vill ha. Att sätta kakel i köket är något som de flesta klarar av att göra men det är lite mer komplicerat att sätta kakel i badrummet. Så fråga om råd om du är osäker på något.

Kakel och klinker är ofta populära val, men det går även bra att köpa några burkar badrumsfärg för att piffa upp badrummet. Sätt en budget och bestäm vad kaklet får kosta. Kakelplattor köps per kvadratmeter, och räkna alltid med ett svinn på cirka 10 procent. Ju fler fönster, dörrar, kanter och hörn som det är i badrummet desto mer svinn blir det eftersom plattorna måste beskäras. Kostnaden för arbetet beror delvis på vilka plattor som du väljer och dels på hur stor yta som ska läggas.

Olika prisklasser på kakel

Inspiration för kaklade badrum hittar du från magasin, utställningar och internet. Återförsäljare och leverantörer har ofta uppsatta miljöer av kakel och porslin till badrummet som du kan inspireras av. Priset för kakelplattor varierar kraftigt, men du kan alltid få idéer när du besöker återförsäljare och leverantörer av kakel.

Kakelplattor som har bra kvalitet är oftast dyrare men håller längre. Billiga plattor kan vara porösa och går lättare sönder. Men oavsett kvalitet på plattorna får du räkna med att fogarna mellan plattorna kan behöva bättras på efter runt tio år.

Storleken kakelplattorna

Storleken på plattorna har stor betydelse när det gäller slutresultatet. Det är rent allmänt lättare att få ett snyggare slutresultat med mindre plattor på golvet. I hörnor på duschen där fallet är som allra brantast så är det svårt att lägga plattor som är större än 20×20 cm och få ett snyggt resultat.

Att lägga mindre plattor på 10×10 cm tar tid och även mosaikplattor är tidskrävande att lägga.

Om du väljer mindre plattor innebär det också mer fog som behöver bättras på.

Olika fogar

Det finns olika färger på kakelfog. En ljusare fog kan vara vacker, men den blir smutsigare jämfört med en mörkare fog. En smalare fog är också lättare att underhålla jämfört med en tjockare fog.