Ett kök ska vara både ombonat och funktionellt. Köket är en plats för matlagning men det är också en samlingspunkt i hemmet där vi umgås och trivs.

Värdet på huset höjs ofta när köket renoveras så det är en klok investering att förbättra. Det spelar ingen roll om du målar om luckorna eller om hela inredningen i köket byts ut, hemmet kommer att kännas trevligare och fräschar. Att sätta nytt kakel, lägga nytt golv eller att måla om taket i köket är också saker som du kan göra för att fräscha upp ett kök.

Budget eller helrenovering?

Att renovera köket är ett spännande projekt där kostnaderna kan variera kraftigt. En budgetvariant är att själv byta skåpsluckor, bänkskivor, måla om och att lägga in ett nytt golv. Om du väljer en helrenovering så innebär det att allt från att tak och golv byts ut till att köpa in nya inventarier. Oavsett om du tänker göra en budgetvariant eller en helrenovering, så finns det en hel del saker som är viktiga att fundera på innan du sätter igång med renoveringen.

Välj inredningsstil

När du funderar på vilken köksinredning som du ska välja så tänk på att alla hus och lägenheter har sin speciella charm. En mer tidstrogen design passar kanske bäst i ett sekelskifteshus medan det kan vara lättare att experimentera och använda kontemporära designer i en modern lägenhet. Ett mer trendigt kök blir oftare lite mer omodernt snabbt. Idag finns det många alternativ att välja bland så det går att hitta det perfekta köket som passar för ditt hem och dina behov.

Fundera på vad som fungerar bra med den nuvarande planeringen och om något behöver förändra och flyttas. Logistiken i ett kök är viktig och det är svårt om man krockar hela tiden om man är fler som hjälps åt i köket. Var är spisen i förhållande till diskbänken och diskmaskinen? Och var är kyl och frys placerade i förhållande till arbetsbänkar? Öppna planlösningar ger fler möjligheter förändra och förbättra köket.